Te tudod, mi az az inverter?

Pizzázni voltunk a barátaimmal, mert nyílt egy új pizzéria az utcában, és muszáj volt kipróbálnunk, tekintve, hogy mindannyian nagy rajongói vagyunk az olasz konyhának.

Míg vártuk, hogy elkészüljön a rendelés, szemügyre vettük a helyet belülről. Nagyon hangulatos kis pizzéria, barack árnyalatú falak, fehér függönyök, igényesen megterített asztalok várnak minket, továbbá olyan képek a falon, melyek a tipikus mediterrán életérzést adják át. Ami még feltűnt, hogy környezetbarát LED izzókat használnak, hogy megvilágítsák a termet.

Innen jött, hogy a környezettudatosságról kezdjünk beszélgetni. Nóri barátnőm mesélte, hogy megnyertek egy pályázatot, amely pont a házunk energiatakarékosabbá tételét segíti. Úgyhogy elregélte azt is, mi mindenre volt szükség, hogy napelem rendszerhez jussanak.

A megfelelő termék kiválasztását hosszas keresgélés előzte meg a napelemes inverter árak végtelen sokasága között. Mert az a cucc a legfontosabb dolog az egész rendszerben, és nagyon nem éri meg spórolni rajta. De mivel Nórin kívül senki sem tudta mi az az izé, ezért beiktatott egy kiselőadást a napelemes inverterekről.

Mint megtudtuk, a napelem egyenáramot termel, viszont a háztartásban váltóáramot használunk. Az inverter nélkül tehát ezek szerint nem tudnánk használni azt az energiát, amit a napelemünk termel nekünk, így valóban egy elengedhetetlenül fontos szerkezetről beszélünk.

Nóri, mivel sokat kutatott a témában a befektetés előtt, hozzátette, hogy sokan próbálkoznak olcsó inverterekkel, viszont drága mulatság, ha tönkremegy, mert akár az egész rendszerben kárt tehet. Mivel nem akartak kockáztatni, ők igencsak utánanéztek, melyik terméket válasszák, és most nyugodtak, hogy a szakértők szerint 10 évig nem kell azon aggódniuk, hogy meghibásodik az inverter.

A hálózatba tápláló inverter segítségével pedig plusz bevételre tettek szert, mert a fel nem használt áramot eladták az áramszolgáltatónak. Ez volt az az információ, ami a leginkább szimpatikussá tette számomra is a napelemeket. Spórolás, környezettudatosság mellett még bevételem is lehet belőle. Tuti befektetés!

Egy leinformálható céget bízott meg a napelemek beszerelésével, amit megelőzött az ingatlan felmérése. Kiment a szakember, kiszámolta, hova érdemes felrakni a napelemeket, illetve megvizsgálta azt is, hogy a tető elbírja-e a paneleket. Személyre szabott ajánlatot kaptak, a cég ugyanis a piacvezető német és japán cégekkel kapcsolatban áll, és alkatrészenként szerelték be a napelemeket, hogy az a lehető leghatékonyabban működjön.

A tervezés, a kivitelezés és a beszerelés után elintézték a papírmunkát is, tehát az ügyintézés mázsás terhét ledobhatta Nóri barátnőm és kedves párja a hátáról. Igazán szimpatikus cég a hallottak alapján, profiknak és rugalmasnak tűnnek, Nóri nagyon elégedett velük, pedig ő szeret belekötni a szolgáltatókba.

Időközben megérkeztek a pizzáink is. A pizzéria pedig felkerült a kedvenc helyeink listájára, nagyon finom volt minden. Tele hassal, és Nórinak hála sokkal okosabban távoztunk.