Napelemes rendszert vesz a kedvenc pizzériám

A kedvenc pizzériám ebben az esetben nem csak üres szóvirág. Hetente legalább háromszor náluk eszem, így persze nem csoda, hogy a tulajjal pontosan ismerjük egymás ügyes-bajos dolgait. Most épp arról mesélt a pénteki pizzázás során, hogy a vendégek egyre inkább elvárják tőle, hogy az étterem a fenntartható fejlődés felé haladjon. Természetesen már régóta nem adnak szívószálat például, de most látványos lépésként napelemet fognak telepíteni. Csodálkoztam, hogy az idei nehéz év, hosszú zárva tartás és bizonytalanság ellenére hogyhogy belevág egy ilyen kiadásba. Elmesélte, hogy csak beírta a keresőbe, hogy napelemek pályázat és rátalált a napelemesrendszerek.info oldalra.

napelemek pályázat

Az oldalon szinte mindent megtudhatunk a napelemekről, telepítésükre és típusairól. Most barátomnak (mert persze ennyi év után, már barátként tekintek rá) a pályázatról szóló rész volt a legizgalmasabb. Kiderült, hogy az MFB-hez már 10% önerővel be lehet nyújtani a pályázatot. Ebben az esetben a pályázat nem is a legjobb szó, inkább egy kamatmentes, 0% THM-es hitelről van szó. Az MFB fontosnak tartja ugyanis, hogy a lakosság kevés önerő mellett is fejleszteni tudja energetikailag is otthonát. A legkisebb igényelhető összeg 500.000 Forint, a maximum pedig 10.000.000 Forint. Ha mindent megfelelően kalkuláltak és a napelemes rendszer mérete, kapacitása, elhelyezése is rendben van, akkor a rendszer a beüzemelésétől kezdve azonnal elkezdi csökkenteni a villanyszámlát. Sőt, bizonyos esetekben akár az egészet ki is válthatja. Vagyis gyakorlatilag csak a futamidőtől függ, hogy mikortól kezd el megtérülni a befektetés.

A futamidő is megválasztható, de legfeljebb 20 év lehet. Mivel az MFB nem akar rengeteg fizetésképtelen hitelest magának, így természetesen szigorú feltételek és kizáró okok is vannak a pályázat során bőven, erről előzetesen alaposan tájékozódni kell. A napelemek pályázat napelemesrendszerek.info keresőszavakkal azonnal meg is lehet találni a részletes leírást.

A napelemesrendszerek.info oldal alapján még nem tudjuk meg az árat, mert azt rengeteg tényező befolyásolja. Mindenképp egy árajánlatkéréssel és helyszínei felméréssel  kezdődik a folyamat. Ugyanis olyan dolgok is befolyásolják az árképzést, mint a tetőszerkezet, a dőlésszög, árnyékoló hatások a tető környezetében. Illetve előfordulhat olyan kizáró ok is a tetőn, ami miatt inkább a földre telepített rendszert javasolják a napelemesrendszerek.info oldal munkatársai. Például a szomszéd árnyékoló hatásai között már akár egy magasabb fa is problémás lehet.

Érdemes felkészülni rá, hogy a folyamat jelentős részét az adminisztráció és engedélyeztetés adja. A felmérés és ütemezett fizetés után ugyanis maga a telepítés már egy munkanapon belül elkészül. Ekkor viszont még csak próbaüzemet tarthatnak a napelemesrendszerek.info szerelői, meg kell várni a teljes üzemeléshez, hogy a szolgáltató telepítse a hivatalos úgynevezett ad-vesz mérőórát. Ugyanis a legtöbb esetben a hálózatra kötött rendszerről van szó, ami csak a szolgáltatóval szorosan együttműködve és a szigorú szabályozások betartása mellett történhet meg. A jó hír viszont, hogy a szolgáltató rendszerébe kötött hálózat esetében lehetőség nyílik a visszatermelésre, tehát a többletenergia eladható a szolgáltatónak, aki ezt köteles átvenni.

A napelemes rendszerekből a legdrágább rész természetesen maga a napelem. A napelemesrendszerek.info munkatársai a SHARP napelemeket ajánlják. Ár-érték arányban ez egy nagyon jó választás a jelenlegi piacon. Ennek a japán cégnek rendkívül szigorú ugyanis a minőségbiztosítási rendszere, évtizedekben gondolkozva pedig a minőség a legfontosabb szempont. Nagy előrelépés és hosszútávon jól megtérülő befektetés ugyanis a napelem. A rendszer méretétől függetlenül nagyjából 10 év alatti megtérüléssel kell számolni, de a megvásárolt napelemes rendszer élettartama akár 50 év is lehet. Érdemes tehát átgondolni a napelemes rendszerekbe való beruházást és adott esetben a pályázati lehetőséget is igénybe venni.