Mi a drágább, egy családi pizza vagy egy minőségi headset?

Mindenki imádja a pizzát, aki nem, az is. Maximum még nem tud róla, mert még nem kóstolta belőle a számára megfelelő összeállítást. Vékony tészta, vastag tészta, paradicsomos feltét, fokhagymás-tejfölös feltét, sok hús, kevés hús, sajttal, sajt nélkül, négyféle sajttal, négyféle sajt nélkül, csípőssel, csípős nélkül, ketchuppal, majonézzel, azt hiszem holnapig sorolhatnám. Végtelen a kombinációs lehetőség, ráadásul bomba áron ki lehet hozni egy igazán finom pizzát is.

Érdekes párhuzamra hívták fel a figyelmem a legutóbbi baráti pizzasütögetés alkalmával. Mond az nektek valamit, legalább nagyságrendileg nézve, hogy headset árak? Nekem persze egyáltalán nem jelentett semmit, nagyon régen kellett ilyesmit vennem, éppen ezért még csak azt sem tudtam belőni, hogy most egy 1-2 ezer forintos eszközről van szó, vagy inkább egy 30-40 ezer forintosról. Nyilván, tudom, hogy határ a csillagos ég, de inkább az érdekelt, hogy mi az a pénz, amiért már egy minőségi terméket lehet megkapni.

Erre jött elő a családi pizzás párhuzam. Ugyanis azt mondta az egyik barátom, hogy egy extrább családi pizza áráért, már jócskán olyan terméket lehet vásárolni, ami hosszútávon megbízható és jó minőséget képvisel, nem törik meg néhány nap használat után és talán még szűr is a kültéri zajokból egy csöppet. Mit jelenthet ez számokban? Nagyjából ilyen 5 és 10 ezer forint között már egész jó az elérhető termékpaletta, van miből válogatni bőven.

Kicsit utánajártam a lehetőségeknek a BestMarkt webshopjában. Körülbelül 1-2 ezer forinttól már lehet kapni nagyon egyszerű, de legalább színes-szagos köntösbe bújtatott eszközöket. Persze ezek legtöbbször tipikusan “no name” márkák, tehát vagy bejön és használható lesz az eszköz, vagy mehet is rövid idő utána szemétbe. Szerintem nem érdemes ezekkel próbálkozni, én legalábbis nem szeretek. Inkább kerüljön valami egy kicsivel többe, de legyen annyival megbízhatóbb és hosszabb élettartamú. De mondjuk 3-4 ezer forintért meg már Logic és Trust eszközöket lehet venni, amik meg már kimondottan jó márkának mondhatók és megbízható eszközöknek. Ha viszont tényleg arra vágyunk, hogy a fülünknek se legyen ártalmas az a valami, amiből a zene vagy épp valaki másnak a csengő-bongó hangja szól, akkor érdemes kicsit jobban megnézni a technikai adatait egy ilyen eszköznek.

Érdemes például arra odafigyelni, hogy milyen impedanciával árulják a fülest. Ez abból a szempontból tud fontos lenni, hogy milyen használatra szánjuk az eszközt, kizárólag otthoni, vagy akár utcai, zajosabb környezetben is helyt kell állnia. És persze arról se feledkezzünk meg, hogy milyen kialakítást választunk, nálam ez mindig kritikus pont, mert nagyon fura alakja van a fülemnek. Biztos sokan ismeritek az érzést, hogy állandóan kiesik belőle a fülhallgató… Szóval ebből a szempontból is jól fontoljátok meg mit vesztek, érdemes minél könnyebb eszközt választani, hiszen azt akkor kevésbé húzza majd a saját súlya.

Szóval a headset árak sem olyan vészesek, mint amilyennek első körben gondoltam volna látatlanban, de tény, hogy a fülünk egy nagyon-nagyon érzékeny szerv éppen ezért érdemes olyan eszközt vásárolni ebből is, ami a legjobban védi és óvja ennek az egészséges működését.