Pizzázás közben az alkoholizmusról beszéltünk

A párommal imádjuk az olasz ételeket és magát Olaszországot is. Jó pár térségében jártunk is, szeretjük felfedezni a rejtett kincseit, itt értem leginkább a kultúrán túl a gasztronómiáját. Az, hogy az a térség milyen gazdag a finom ételekben szinte el sem hisszük. Remek minőségű a paradicsomuk, az olívájuk, a citromról nem is beszélve. A tésztákban verhetetlenek, nem is tudjuk elképzelni, hogy amikor kint vagyunk ne együnk valamely tésztás ételt. A kenyerükkel nem vagyunk kibékülve hiszen autentikusan úgy készítik, mint sok száz évvel ezelőtt só nélkül, így a mi szájízünknek nem megfelelő. De a tészták és itt a pizzára gondolok leginkább, ami mindent visz. A pizza tésztája is régiónként változik, van ahol vastag a tészta és a széle is, mint egy karima úgy magasodik, hogy a paradicsomszószt magában tartsa. De a másik változatát is imádjuk, ahol lehet vékony a tészta, szinte hajtogatni lehet. Személy szerint nekem alapabb a kedvencem, kis sima, vagy némileg fűszerezett paradicsomszósz, és valamilyen sajt, olívaolaj. Ennél több szerintem nem is kell az ember boldogságához, természetesen ezt is lehet fokozni, prosutto sonkával és rukkolával, még ez a felállás is a kedvenceim között van. A páromnak pedig férfiként szüksége van itt is egy kis húsra, hisz hús nélkül nem lehet étel. Ezért neki az enyhén csípős kolbászos a kedvence, ő a vastagabb tésztát kedveli sok sajttal megkoronázva. És ami kihagyhatatlan és egy olasz pizzánál szinte sértésszámba megy, hogy ha nem kemencében sütik meg.

Felelevenítettük a párommal az olasz élményeket, és elmentünk a kedvenc olasz éttermünkbe, ahol komoly témákról esett szó. Nem is tudtuk volna ezt tovább húzni, hiszen már annyi ideje kerülgetjük, olyan kimondatlan volt mindig is, de éreztük, hogy probléma van. Nem mással, minthogy az apjának gondjai vannak az alkohollal. Ahogy már többször is elmesélte, ez már a párom gyermekkora óta fent áll. Nagyon viszontagságos gyerekkora volt emiatt, hogy az anyja próbálta megteremteni a családi békét, és azt, hogy a gyerek ne érezzen meg semmit a kialakult helyzetből, de hát a gyerek sem buta, csak gyerek. Így telt a gyerekkora, majd így nőtt fel a párom. Az anyja mindig próbált az apjára hatni, mindvégig segítségére próbált lenni, mindig beszélgettek , hogy hogyan lehetne ebből a helyzetből kilábalni, mindig próbált a támasza lenni. De valahogyan az alkohol mindig erősebb volt, és nem tudták még közös erővel sem legyőzni. Mindig visszatért az életükbe, noha azt hitték minden alkalommal, hogy most olyan erő lesz velük, mely ténylegesen véglegesen velük marad, és távol tartja az alkoholt. De a függőség, és a függés mindig erősebbnek mutatkozott, mint az apja lelkiereje.
Ám most érkezett el az az alkalom, hogy már a munkahelyét és a család megélhetését is kockára tette azáltal, hogy már mindent az alkohol irányít az életében. Nem telik el úgy este, de már a munkahelyén is gondok támadtak, hogy ott is iszik. Mindamellett az éveken át tartó alkoholfogyasztás már tartós egészségromlással is jár, ami már kimutatható nála. Így hát a család úgy döntött közös erejüket most tényleg egyesítik, és szakemberek segítségét fogják kérni a probléma megoldására. De ami a legfontosabb, hogy az apja lássa be magától, hogy ez így már nem tartható állapot, és mindenképpen szakemberhez kell fordulni, aki megfelelő tanáccsal és gyógymóddal látja majd el. Talán az a legfontosabb lépés mind közül, hogy belássa, hogy ténylegesen szakemberhez kell már fordulni a problémával és a saját elhatározása is legyen az, hogy ténylegesen meg szeretne szabadulni az alkohol fogságából. Mi annyi segítséget tudunk neki nyújtani, hogy megkeressük számára a legjobb helyet, intézményt, ahová be tud vonulni, mert ezt látjuk a leghatékonyabb módszernek, hogy egy bentlakásos kezelésen essen át. Így amikor megszületett a döntése, hogy ingen önként vállalja az elvonót, akkor egy dolgot kötött ki, hogy ne egy kórházi, művi környezetet keressünk számára, mert ott,- ismerve magát- nem tudna megfelelően gyógyulni, mindinkább visszavetné az állapotát. Ebbe bele is egyeztünk és egyet is tudunk érteni a kérésével. De itt jött az a szituáció, hogy akkor találni kell számára egy olyan intézményt, ahol szinte otthoni környezetben tud majd gyógyulni. Az internetet hívtuk segítségül és találtunk is egy remek intézményt. Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelés szolgáltatást nyújt az intézmény.

Ennél több nem is kell számunkra, gyorsan átfutottam az oldalt, ami nagyon megnyerőnek mutatkozott, az ott leírtak teljes mértékben megegyeztek azzal az elképzelésünkkel, amit az keresett intézménnyel szemben támasztottunk. Örültem neki, hogy megtaláltam ezt az intézményt, ahogyan tovább olvastam, láttam, hogy egyszemélyes és családi konzultáció alkalmával egy beszélgetésen vesznek részt az intézménybe bevonulni kívánók. Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelésre ez a kvázi beugró beszélgetés, ahol egy röpke állapotfelmérésre kerül sor. Mi úgy gondoltuk, hogy elkísérjük párom apját, így arról is biztosítjuk őt, hogy valóban mindenki mellett áll, nem lesz semmi baj, és sikerülni fog.

Annyira szimpatikus volt az intézmény hitvallása, ami alapján mi is gondolkodtunk, hogy egy családiasabb környezetben könnyebben lehet gyógyulni. Nem hittük, hogy találunk egy ilyen intézményt de sikerült. A szobák csoportosak és egyéniek, attól függ melyiket választja a jelentkező. Csoportos és személyes foglalkozások tarkítják a bevonulók mindennapjait, beszélgetések és foglalkozások által könnyebb a nehéz feladattal való megbirkózás. Ami még elnyerte a tetszésemet, hogy az intézményben, olyan már gyógyult szenvedélybetegek a vezetők és a dolgozók, akik már mind maguk is átestek ezen a rendkívül nehéz folyamaton, sikeresen vették az akadályokat. Így ők már egy pozitív példával tudnak szolgálni a frissen érkezettek számára, és talán jobban megértőbbek, hiszen tudják majd, hogy a leszokás melyik fázisában tart majd a párom apja. Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezeléstől és magától az intézménytől nagyon sokat remélünk. Hiszen közel egy hónapot lesz bent, így az az egy hónap nagyon sok idő, hogy minőségi változást tudjanak elérni a szakemberek nála. Mi mindvégig a támogatásukról fogjuk biztosítani. Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezeléstől a párom apja is sokat vár, szinte egy utolsó esélyként tekint erre a lehetőségre, és egy hónap alatt mindent meg fog tenni, ami tőle telik, hogy egy normális, kiegyensúlyozott életet tudjanak élni, amely mentes mindenfajta szenvedélytől. Alig várjuk, hogy be tudjon költözni és természetesen a végeredmény sem elhanyagolható, hogy tisztán tudjon kijönni az intézményből, és ez az alkohol nélküli állapot már élete végéig megmaradjon.