Pizzériából hazafelé beugrottunk az autószervizbe is

A gyerekek imádják a pizzát. Persze otthon is gyakran sütök, de azért egy villanysütőben sült házi pizza mégsem olyan, mint kemencében készült társa. Ezért pár hetente, ebédelni vagy vacsorázni ki szoktunk mozdulni kedvenc olasz éttermünkbe, ahol végigkóstolhatják kedvenc pizzáikat. Én általában ilyenkor bolognait, a férjem pedig minestrone levest szokott kérni, mert ez a kedvencünk. Utána persze nem maradhat el a mennyei tiramisu sem.

Legutóbbi ilyen kiruccanásunkkor hazafelé menet kivillant a check engine lámpa autónk műszerfalán. Ez a férjem „kedvence”, idegesíti, ha kigyullad, mert sokféle hibát jelezhet. Nem is szeret így vezetni, így nem is húztuk halasztottuk a dolgot, gyorsan hazadobott a gyerekekkel és vissza is fordult a szervizbe, ahol autónkat mindig javíttatni szoktuk.

Máskor is előfordult már, hogy foglalt időpont nélkül esett be, de szerencsére készségesen vállalták a munkát, mert éppen volt szabad kapacitás. Nem volt ez másképpen ezúttal sem. Egyébként ez a Méta Autószerviz, melynek műhelye Budapesten, a 19. kerületben található. Autószerelés területén rendkívül széles körű szolgáltatást nyújtanak, több mint 15 év tapasztalatával. Szeretjük, mert gyorsan, pontosan és olcsón dolgoznak. Szolgáltatásaik sokrétűek és gumicsere-, autódiagnosztika-, klímaszerviz-, olajcsere-, futóműállítás árak szempontjából is kedvezőek. Honlapjukon a www.metaautoszerviz.hu-n egyébként részletesen fel vannak sorolva mindazok a karbantartási, javítási munkák, melyeket végeznek, és természetesen a hozzájuk kapcsolódó árlistákat is megtaláljuk itt.

Többször fordultunk már hozzájuk hasonló problémával és mindig sikerült gyorsan és könnyen megtalálni a gond forrását és persze a megoldást is. Ha ilyen helyzet áll fenn, akkor autódiagnosztikai vizsgálatot szoktak végezni. Ez egy elég speciális módja a hibafeltárásnak, hiszen itt olyan hibákat tudnak feltárni, melyek szabad szemmel nem láthatóak. Legjobban egy CT, vagy MR vizsgálathoz lehetne hasonlítani.

Speciális műszerek, pontos eredmények

A vizsgálathoz speciális diagnosztikai berendezés szükséges, mely a Méta Autószerviz műhelyében természetesen megtalálható. A műszert rákötik az autóra és várják, hogy milyen hibakódokat dob ki. A hibakódok általánosak, így ezt követően további vizsgálatokra is szükség van. A hibakódok kiolvasása után külön műszeres diagnosztikát is végeznek, hogy a probléma minél pontosabban behatárolható legyen. A szervizben rendelkezésre állnak olyan dokumentumok is, melyekben autótípusonként fel vannak sorolva az egyes hibakódok magyarázata, hogy ezzel is segítsék a szakemberek munkáját.

De ezzel a diagnosztikai berendezéssel még az autók kijelzőjének nyelve is módosítható, melyre a legtöbb szervizben nincs lehetőség. Ez azért van, mert nincs a birtokukban a megfelelő tudású diagnosztikai műszer, nem úgy, mint a Méta szervizénél.

Gyakorlatilag bármelyik autó alávethető ilyen vizsgálatnak, kortól típustól és márkától függetlenül, de az amerikai, koreai és európai piacon jelenlévők minden bizonnyal. A hibakód meghatározásának kötött ára van, ezt például műszaki vizsga előtt érdemes kérni, ha tájékozódni szeretnénk a kocsi hibáit illetően. Ez 7.490.- Ft-ba kerül. Egyébként a költségek, például gumiszerviz, kuplungcsere, klíma karbantartás vagy futóműállítás árak mind fel vannak tüntetve a honlapon, az árak menüpont alatt.

A hibakód kiolvasását követő részletesebb, műszeres diagnosztikai vizsgálatnak pedig óradíja van, vagyis az ár időarányosan keletkezik. Időpontfoglalást és a diagnosztika elvégzését követően megtörténik az autó javítása. Ezt az ügyféllel való folyamatos egyeztetés kíséri végig és a munkálatokat addig nem is kezdik meg, míg a kliens vissza nem igazolta az árajánlatot írásban.

Nálunk szerencsére nem volt nagyobb gond, a hibát feltárták és pár nap alatt ki is javították. Azért telt ennyi időbe, mert alkatrészt is rendelni kellett, de szerencsére korrekt áron megúsztuk a történetet. Remélem, azért nem minden családi pizzázás fog autószereléssel végződni.