Pizzázás közben született meg a hajóbérlés ötlete

Azt hiszem, nincs olyan ember, aki ne szeretné a pizzát. Én legalábbis még nem találkoztam még senkivel, aki visszautasítana egy jó pizzát. Nálam ez az az étel, amire valójában soha nem tudok nemet mondani. Ha nem tudom, hogy mit főzzek, akkor általában a pizzánál szoktam kikötni, de a családban mindenki más is így van vele. Viszont, az olaszok egészen biztos, hogy kiakadnának rajtam, mert az egyik kedvencem az a hawaii. Bár azt nem tudom, hogy mennyire igaz, hogy az olaszok ezt eretnekségnek tartják, de egyébként el tudom képzelni, de az is igaz, hogy nem igazán értem, hogy mi ezzel a probléma.

Szóval a barátaimmal mi nagyon gyakran pizzáztunk mindig is: bulik után szinte kötelező volt hajnalban beülni egy éppen közelben lévő 0-24-es pizzériába, annak ellenére, hogy a minősége azért általában megkérdőjelezhető volt. De ugyanígy a rendelés sem mindig a várt eredményt hozza. Úgyhogy ezt egy időben meguntam, hogy gyakran csalódnom kell a minőségben, és elkezdtem pizzát sütni. Bevallom volt itt is jó pár balul elsült végeredmény és ennek mindig a családom és a barátaim voltak az elsődleges elszenvedői, mert én csak azután mertem megkóstolni, miután ezt ők már megtették.

De azóta már egész jól belejöttem, bár a dologhoz hozzátartozik, hogy recept és konyhai mérleg nélkül még mindig nem megy, ahhoz nagyon kell tartanom magam, grammra pontosan, különben katasztrófa lenne még most is a vége. De recepttel egész jól megy, úgyhogy a barátaim gyakran kérik, hogy tartsunk pizza estet, amit meg is szoktunk ejteni kb. havonta egyszer. A recept, amit használok, 4 pizzára elég, úgyhogy szoktak is hazavinni belőle. Szerencsére, ezek az esték jól szoktak sikerülni, mindig szokott lenni egy kísérleti darab, amire össze nem illő dolgokat szoktunk pakolni, de még nem sikerült olyat csinálni, ami megváltaná a világot.

A legutóbbi ilyen alkalommal, ahogy beszélgetünk, ihletet kaptunk, és kitaláltuk, hogy elmehetnénk vitorlázni a Balatonra, és akár maga a hajó lehetne a szállásunk is. Így hát nekiálltunk és elkezdtünk utánajárni, hogy hol van hajóbérlés, ami viszonylag jó áron is van és még az elképzeléseinknek is megfelel. Így találtunk rá a balatonpro.hu weboldalára. Ez a cég vitorlások bérbeadásával foglakozik, emellett pedig még rendezvényszervezéssel is, ami lehet akár születésnap, lány-és legénybúcsú, eljegyzés, de még csapatépítő is. Ezek pedig természetesen kombinálva vannak a hajóbérléssel is, de Siófokon található egy rendezvényhelyszín is, ami értelemszerűen a Balatonprohoz tartozik – egyébként a saját kikötőhelyüknek is Siófok a helyszíne -.

A cég saját vitorlásflottája nyolc vitorlásból áll, amik 8-10 főt kényelmes befogadására alkalmasak. De ha a csapat ennél több főből áll – és egy hajón szeretnének lenni -, akkor sincs probléma, mert így is megoldható a hajóbérlés: ugyanis, van lehetőség rajtuk keresztül, akár 100 vagy 1000 fős hajó bérlésére is.

Ami szerintem szuper, hogy a vitorlást ki lehet bérelni kapitánnyal, de kapitány nélkül is. Ez nekem újdonság volt, mert korábban azért nem tudtunk bérelni, mert nem volt senkinek jogosítványa, és egy kapitány pedig nem volt része a hajóbérlésnek. De persze most már ez nem okozna problémát, mert az egyik barátunknak van igazolványa ahhoz, hogy vitorlást vezessen, de jó tudni, hogy itt mind a két lehetőség adott.

Ami még kifejezetten a hajóbérlést illeti: két óra a minimum idő, amennyire a bérlés szól, de az időkorlát maximuma ennél sokkal változatosabb. Lehet csupán pár óra, de egy, vagy akár több napos is lehet a bérlés, ha valaki körbe szeretné vitorlázni a Balatont, és ez szerintem szintén elég ritka dolognak számít. A Balatonpro saját kikötőhelye Siófokon van, de az indulás és az érkezés helyszíne is megbeszélés kérdése, természetesen bizonyos keretek között, ugyanis van lehetőség indulni és érkezni: Alsóörs, Fonyód és Balatonfüred kikötőiből is, mert a Bahart (Balatoni Hajózási Zrt.) kikötőiben a kikötés ingyenes. Ez egyébként arra az esetre is hasznos információ, ha több napra szólna a hajóbérlés.

hajóbérlés

A Balatonpro mind a nyolc hajója megtalálható a weboldalukon, képekkel és minden szükséges információval, mint például, hogy hány ember tud aludni egy vitorláson. A hajóbérlés szempontjából még az is fontos lehet, hogy mivel vannak felszerelve a vitorlások. Van ugyanis egy alapfelszereltség, ami mindegyikben megtalálható, ilyen a wc és a hűtő is. De vannak jobban felszerelt példányok is, amik inkább hosszabb bérlési idő esetén lehetnek tökéletesek: ezeken a vitorlásokon van már LCD tévé, egy kis konyha is, de még mobil klíma is. Utóbbi elképesztően hasznos és fontos, ha valaki vitorláson szeretne éjszakázni, ugyanis elképesztő meleg és fülledt tud lenni a levegő egy vitorlás belsejében.

Ahogy már említettem még az elején, a hajóbérlésre van lehetőség rendezvények keretein belül is. A weboldal szerint a csapatépítő eseményeken kifejezetten szokták szeretni a csoportok a “házi” regattákat, ami egyébként nem kötelező, mert kötetlen vitorlázásra is van lehetőség, amit lehet kombinálni más programokkal vagy játékokkal is.

A többi rendezvény – tehát a születésnap, lánykérés, lánybúcsú, legénybúcsú – esetében csomagajánlatok vannak. Ezekből általában kettő, de van hogy három is elérhető, attól függően, hogy milyen jellegű eseményről van szó. De például egy lány-, és legénybúcsúnál, elképesztően jó áron van lehetőség vitorlázni, miközben korlátlan italfogyasztás biztosított, és még kedvezményekre jogosító karszalagot is adnak a szórakozóhelyekhez. Emellett pedig kedvezményes vacsora lehetőség is van, egy panorámás étteremben, sőt, a szállás is adott, hiszen a vitorlás szolgáltatja a fekvőhelyet. Én azt gondolnám, hogy ez elég drága mulatság, de egyáltalán nem.

Azt majdnem elfelejtettem, hogy a hajóbérlés, vagyis pontosabban a vitorlásbérlés nem csak az alapja lehet egy programnak, hanem kiegészítője is. Ugyanis, az említett rendezvényeken túlmenően van balatoni horgászatra is lehetőség. Itt is vannak csomagajánlatok, ami számunkra a legérdekesebbnek tűnik, az az éjszakai süllőzés. Legyünk őszinték: nem túl gyakran van lehetősége az embernek éjszaka, a sötétben a Balaton közepén egy vitorláshajón ringatózni. Egyrészt már csak a látvány és az élmény miatt is megéri, ha a horgászat sikeres, akkor az csak egy bónusz. A sikerre egyébként nagy az esély, mert halradarokkal készül a Balatonpro minden horgászatra, amiknek a segítségével bemérhető és látható, hogy éppen hol vannak a “levadászni” kívánt süllők. De a horgászathoz is jár welcome drink, szakképzett kapitány és hát természetesen szuper horgászfelszerelések és a süllőzéshez alkalmas csalik is. De természetesen, ha valaki nem éjszakai ragadozó halakat szeretne kifogni, úgy nappali horgászatra is van lehetőség, aminek szintén meg van a varázsa, csak jobb, ha az ember alaposan bekeni magát naptejjel, hiszen a Balaton közepén nagyon könnyen le lehet égni.

Még nem tudjuk, hogy mi melyik lehetőséget fogjuk választani, mert nagyon kacérkodunk az éjszakai horgászat gondolatával is, de maga a vitorlázás és a Balaton közepén való fürdés is jó kis program lehet. Ha nagyon döntésképtelenek leszünk, akkor lehet, hogy befizetünk mindkettőre, mert hát nyár van és ezek olyan programok, amiket érdemes lehet kipróbálni.